Działanie komosy.
Dzięki zawartości flawonoidów, komosa działa przeciwutleniająco na nasz organizm, dzięki temu chroni nas przed szkodliwymi działaniami reaktywnych form tlenu. Sama zaś roślina jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka dla naszego organizmu. Dietetycy twierdzą że zawiera aminokwasy egzogenne, czyli może stanowić zamiennik mięsa w diecie bezmięsnej lub u osób chcących odpocząć od produktów mięsnych. Posiada także niski indeks glikemiczny czyli po jej spożyciu będziemy odczuwać nasycenie przez długi czas. Dzięki tym właściwością może być stosowana jako pomoc w walce z nadwagą. Również może okazać się użyteczna dla osób dbających o linię. Duża zawartość błonnika w komosie usprawnia działanie i wspomaga prawidłową pracę jelit. Nie zawiera glutenu, cały czas są prowadzone badania na temat bezpieczeństwa stosowania jej u osób nie tolerujących glutenu.
Komosa ryżowa do czego.
Quinoa posiada duże zastosowanie w kuchni i może stanowić bardzo przydatny i uniwersalny produkt. Przykładowo nadaje się do sporządzenia przepysznej sałatki z nią w roli głównej, mieszając z kawałkami awokado czy roszponką. Taka sałatka może okazać się dla na jeszcze smaczniejsza połączona ze świeżymi ziołami, kozim serem czy bardzo aromatycznym sosem francuskim. Może sprawdzić się doskonale na drugie śniadanie albo kolacje a z dodatkami takimi jak cynamon czy karmelizowane gruszki i jabłka. Komosa Ryżowa umożliwia przygotowywanie dań spożywanych na surowo w postaci kiełków. Aby uzyskać taki efekt należy zamoczyć ziarenka w wodzie i poczekać kilka lub kilkanaście godzin aż wykiełkują. Oprócz tego, nasiona komosy stanowią znakomitą podstawę pożywnego smoothie. Smakuje wyśmienicie połączona z jogurtem i rodzynkami, koneserom słodkich śniadań na pewno przypadnie do gustu. Quinoa jest źródłem cennych składników odżywczych stosowanych na różnych płaszczyznach kuchni oraz jest źródłem uniwersalnej bazy przekąsek.
Ciekawostką jest że coraz bardziej popularne staje się uzyskiwanie z niej mleka, płatków i pysznego pieczywa.