Szparagi właściwości i zastosowanie w kuchni

Szparagi to niezwykle smaczne i zdrowe warzywa. Dowiedz się jak je przygotować i poznaj ich właściwości

Szparagi charakterystyka

Szparagi warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na walory smakowe ale także zdrowotne. Są niskokaloryczne, łatwostrawne, a jednocześnie niezwykle bogate w szereg witamin i minerałów. Jak inne zielone warzywa zawierają sporą dawkę kwasu foliowego oraz wiele witamin, m.in. witaminę C, E,A oraz witaminy grupy B. Dodatkowo mają właściwości antyoksydacyjne czyli zwalczają wolne rodniki. Sezon na świeże szaragi trwa jedynie od maja do końca lipca. Warto korzystać i w tym czasie przygotowywać je na różne sposoby. Zastosowań w kuchni zielone szparagi mają naprawdę wiele. Można z nich przygotować pyszną zupę krem, czy podać jako dodatek do dania głównego polane sosem np. holenderskim. Z ich dodatkiem świetnie smakują różnego rodzaju makarony i wytrawne tarty.

Szparagi sposób przygotowania

Białe szparagi jak obierać? Obieramy cienko obieraczką do warzyw. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Odpowiednio przygotowane i ugotowane bez obierania smakują świetnie. Przed gotowaniem należy jedynie odciąć lub odłamać ich zdrewniałą część. Najlepiej każdy egzemplarz lekko nagiąć, a wówczas warzywo samo się złamie. Dolną, zdrewniałą część odkładamy, a gotujemy górną. Aby szparagi były jędrne i chrupkie w smaku, gotuj je nie dłużej niż 3- 4 minuty. Przegotowane szparagi będą za miękkie przez co zaczną się rozpadać a do tego staną się kwaskowate w smaku. Szparagi można gotować w specjalnych, przeznaczonych do tego wysokich garnkach, wówczas ich główki wystają poza naczynie. Z powodzeniem jednak ugotujesz je także w zwykłym garnku. Wrzuć je do gotujące się wody, dodaj łyżkę soli oraz szczyptę cukru. Można też dodać niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek .Wszystkie rodzaje szparag świetnie będą też smakowały, przygotowane w urządzeniu do gotowania na parze. Co zaskakujące, zielone szparagi można również jeść na surowo. Wówczas są najzdrowsze.