Wszyscy lubimy słodycze ponieważ są smaczne. Jeśli sięgamy po coś słodkiego, to najczęściej jest to batonik. Badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że kobiety najczęściej sięgają po wafelek z kolei mężczyźni wybierają batony czekoladowe. Słodycze bez czekolady wydają się być lżejsze, mniej tuczące i mniej grzeszne. Ale czy na pewno tak jest? Słodycze idealne nie istnieją, jednak z pewnością wszystkie zrobione własnoręcznie są zdrowsze. Robiąc batony w domu umieścimy w nich tylko takie składniki, które znamy i wiemy, że można je spożywać. Z kolei batony kupowane w sklepie mogą zawierać w swoim składzie całą gamę substancji o obco brzmiących nazwach, które nic nam nie mówią. Wiele z nich to konserwanty i barwniki, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie.
Niektóry prawdy i mity o batonach ze sklepu
– Wafelki czekoladowe są bardziej kaloryczne niż batony czekoladowe. To prawda! 100 g wafli w czekoladzie to ok. 530 kcal a batony zawierają średnio 480 kcal. Aby spalić 100g wafli w czekoladzie trzeba biegać ok. 2 godziny!
– Batony są tanią przekąską. Nieprawda! 1 kg najpopularniejszych batonów kosztuje 80 zł zaś za 1 kg czekolady zapłacimy 27 zł.
– Nie każdy baton musli jest zdrowy. To prawda! Większość batonów musli, które królują na półkach sklepowych są bardzo kaloryczne, zawierają dużo cukru i wiele dziwnych substancji dodatkowych.
Zdrowe batony
Najzdrowsze batony łatwo można zrobić w domu samemu. Wystarczy kilka składników i piekarnik.
Składniki na zdrowe batony:
– płatki owsiane,
– wiórki kokosowe
– suszona żurawina
– orzechy
– mieszanka nasion: słonecznik, dynia, sezam
– mleko zagęszczone słodzone lub nie
Zdrowe słodycze to nie są słodycze idealne ale bez wątpienia są o wiele zdrowsze niż te dostępne w sklepach o niejasnym składzie. Ponadto batony w sklepach są tanie i znajdują się w widocznych miejscach więc trudno je przeoczyć. I zdarza się, że mogą zaatakować i zmusić do ich kupienia, szczególnie jeśli idziemy na zakupy z pustym żołądkiem.