Grzyby – czy warto je jeść?

Do niedawna grzyby były zupełnie niedocenianie. Wiele osób uważało je za całkowicie bezwartościowe i mało treściwe przysmaki. Jednak te wspaniałe owoce lasu są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Oto pięć powodów, dla których warto regularnie spożywać grzyby!

1. Źródło potasu

Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego. Miłośnicy grzybów mogą jednak spać spokojnie: są one doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, wpływa na pracę mózgu oraz jest odpowiedzialny za prawidłowe procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka.

2. Łatwo przyswajalne białko

Grzyby nie zawierają tłuszczy i cukrów prostych, za to są wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. To właśnie białko jest budulcem wszystkich struktur i tkanek ludzkiego organizmu, jest niezbędne nie tylko do powstawania masy mięśniowej, ale również regeneracji powstałych ubytków.

3. Są pyszne!

Dobrze przyrządzone grzyby to prawdziwa ekstaza dla kubków smakowych. Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami, tradycyjna zupa grzybowa czy sosy na bazie świeżych prawdziwków serwowane są zarówno w regionalnych karczmach, jak i wykwintnych restauracjach. Grzyby świetnie sprawdzą się jako dodatek do kapusty (np. bigosu, kapusty zasmażanej, farszu do pierogów), pieczonych mięs i gulaszów.

4. Witaminy z grupy B

Grzyby zawierają całe mnóstwo witamin. Poza witaminami A, C i E, zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy te wpływają na układ nerwowy, poprawiają odporność i biorą udział w procesie produkcji czerwonych krwinek.

5. Walczą z wolnymi rodnikami

Grzyby to silne przeciwutleniacze, które niwelują zły wpływ wolnych rodników na ludzki organizm. Przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu wczesnych oznak starzenia się skóry, mają działanie antynowotworowe i regulują poziom cholesterolu we krwi.

Grzyby są nie tylko pyszne, łatwo dostępne, a w sezonie również stosunkowo tanie. To przede wszystkim wyjątkowo wartościowy pokarm pełen witamin i minerałów, który z pewnością warto włączyć do swojej diety.