Dlaczego warto jeść miód?

Jednym ze smaków, który rozróżnia nasz język jest smak słodki. Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Jedni wolą owoce, inni czekolady i batoniki. Jednak nie wszystkie te produkty są dla nas zdrowe. Duże spożycie cukru może powodować, że przybierzemy na wadze albo będzie nam grozić nadciśnienie czy cukrzyca. Doskonałą alternatywą dla sacharozy jest miód.

Ten naturalny pszczeli wyrób ma szereg właściwości zdrowotnych. Po pierwsze, znacząco zwiększa naszą odporność. Doskonale pomaga przy chorobach układu oddechowego-katarze, przeziębieniu, bólu gardła. Jest polecany dla cukrzyków, gdyż zawiera łatwo przyswajalny dla nich cukier oraz dla osób mających problemy z żołądkiem. Łagodzi także działanie używek takich jak tytoń czy alkohol. Kiedyś smarowało się nim ramy, gdyż działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Chociaż miód zawiera sporo kalorii, to jest też bardzo słodki. Sprawia to, że możemy użyć go w mniejszych ilościach, a walory smakowe pozostaną bez zmian. Miód jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Można nim także posmarować chleb czy polać naleśniki. Wiele osób lubi go dodawać do porannej owsianki.
Istnieją różne rodzaje miodu. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, a także pochodzeniem. Ich nazwa pochodzi od pyłków roślin, z których zostały wykonane np. lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy. Cechą prawdziwego miodu jest to, że po jakimś czasie się krystalizuje.

Najlepiej kupować miody w lokalnych pasiekach. Mamy wtedy gwarancję ich naturalności. Te dostępne w supermarketach są zwykle sztuczne i pochodzą spoza krajów Unii Europejskiej. Chociaż może kusić ich niska cena, to warto się zastanowić, czy nie lepiej zainwestować w coś o lepszej jakości.