Sery – które z nich warto jeść?

Sery ważnym elementem diety Polaków – spożywamy je niemal codziennie, a polskie wyroby cieszą się coraz większym uznaniem także w innych państwach Europy. Na naszych stołach królują miękkie sery żółte i regionalne twarogi, coraz częściej jednak sięgamy także po zagraniczne wyroby, nieco bardziej intensywne w smaku. Przedstawiamy 3 typy serów, które z pewnością warto włączyć do swojej diety!

1. Ser feta

Grecki ser feta jest szczególnie znany ze względu na swój bardzo intensywny, słony smak. Prawdziwa feta wytwarzana jest z mieszanki mleka koziego i krowiego, charakteryzuje się dosyć dużą twardością i kruchością. Jest świetnym źródłem białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia – 100g tego sera w całości pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek! Ser feta zawiera także witaminy z grupy B, które m.in. wpływają na pracę układu nerwowego i odpornościowego. Ser feta świetnie sprawdzi się jako dodatek do lekkiej sałatki ze świeżych warzyw, warto wypróbować również przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta.

2. Mozzarella

Mozzarella to jeden z najczęściej wykorzystywanych w Polsce serów, znany przede wszystkim z bycia świetnym dodatkiem do pizzy. Ten włoski ser, poza byciem źródłem wapnia i białka, posiada bardzo duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina A m.in. wpływa na wzrok, wspomaga układ odpornościowy oraz wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

3. Sery żółte

Wśród serów żółtych można wyróżnić tysiące różnych odmian. Wszystkie charakteryzują się dużą zawartością tłuszczą i wspaniałym smakiem – ze względu na wysoką kaloryczność nie są polecane jednak osobom, które borykają się z problemem nadmiernej wagi i chorobami układu krwionośnego. Sery żółte zawierają dużą ilość witaminy D, która odpowiada za pracę układu odpornościowego oraz wpływa na twardość kości i zębów. Znajduje się w nich również duża ilość cynku, który niezbędny jest do zachowania dobrej kondycji skóry. Sery żółte to również świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy A oraz wapnia.