Pięć najzdrowszych warzyw.

Oto przegląd najzdrowszych warzyw. I powody, dla których powinieneś jeść ich więcej. Warzywa zawierają antyoksydanty, które chronią komórki naszego organizmu przed tzw. wolnymi rodnikami tlenowymi. W ten sposób chronią nas między innymi przed rakiem i chorobami układu krążenia. Przykładami przeciwutleniaczy są witamina C, witamina E i beta-karoten. Poniżej przedstawiamy najzdrowsze warzywa:

Jarmuż.

Jarmuż przewyższa wszystkie inne warzywa pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Jarmuż lepiej smakuje po mroźnej nocy. Świeży nie smakuje zbyt dobrze, staje się trochę „zdrewniały” i powinien być poddany obróbce cieplnej. Inne warzywa bogate w przeciwutleniacze to czerwona kapusta i brokuły.

Brukiew.

To tradycyjne warzywo jest najbogatsze w witaminę C spośród warzyw. Jest to absolutnie niezbędny dodatek do kotletów, ale poza tym jest rzadko używany. Ze względu na witaminę C powinniśmy jeść znacznie więcej tego warzywa korzeniowego. Brukiew powinna była być używana częściej niż obecnie, a przemysł spożywczy powinien znaleźć sposób na zaoferowanie konsumentowi tego warzywa, najlepiej sprzedawanej w paluszkach, tak aby dostępność była lepsza, a spożycie rosło.

Pomidor.

Likopen to barwnik obficie występujący w pomidorach, którego większość znajduje się w skórce. Wiele badań pokazuje, że likopen ma działanie przeciwnowotworowe. Likopen należy do dużej grupy karotenoidów. Niektóre z nich są ważne dla organizmu, w tym beta-karoten, w który bogate są marchewki.

Brokuły.

Warzywo to zawiera dużo glukozynolanów, które mają pozytywny wpływ na kilka rodzajów raka, zwłaszcza ten rodzaj glukorafaniny został przebadany w kilku eksperymentach na raka z pozytywnym skutkiem. Jest ich około 150, a wszystkie warzywa z rodziny kapustowatych mają wysoką zawartość glukozynolanów.

Cebula.

Cebula ma pozytywne skutki zdrowotne, częściowo dlatego, że zawiera flawonoidy. To grupa związków fenolowych, które są dobrymi przeciwutleniaczami oprócz innych pozytywnych właściwości. Cebula zawiera również związki siarki, które mogą zapobiegać między innymi chorobom sercowo-naczyniowym. Związki siarki pomagają również nadać cebuli charakterystyczny zapach i smak. Zależy to od rodzaju cebuli oraz warunków, w jakich cebula jest uprawiana i przechowywana. Dlatego cebula czasami smakuje mocniej niż innym razem.