Nie możesz jeść glutenu i omijają Cię różne pyszne ciasta? Teraz nie musisz rezygnować z ulubionych przekąsek deserowych! Przygotuj bezglutenowy jabłecznik! Ciesz się jego wyśmienitym smakiem. Koniecznie przeczytaj dokładnie poniższy artykuł i dowiedz się, jak zrobić takie ciasto, którym również poczęstujesz swoich wymagających gości i zaskoczysz ich niesamowitymi zdolnościami kulinarnymi!
Robimy bezglutenowy jabłecznik – jaka mąka jest potrzebna?
Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mieszanki następujących mąk: mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki kukurydzianej a także mielonych migdałów oraz wyjątkowej mąki kokosowej lub wiórków kokosowych. Konieczne jest też dodanie jabłek, bez których niestety jabłecznik czy też szarlotka nie będzie takim ciastem jakim powinno być! Do swojej domowej, własnoręcznie zrobionej szarlotki dodaj jabłka surowe lub jabłka prażone na patelni – zdecyduj według własnego gustu i tego, jak co lubisz najbardziej. Gotową szarlotkę możesz podawać z pysznymi lodami waniliowymi oraz cynamonową kawą – ale żeby do tego doszło musisz zakasać rękawy i stanąć w kuchni!
Bezglutenowa szarlotka – jaki gatunek jabłek będzie najlepszy do ciasta?
Lekko kwaskowaty posmak jest tym, co sprawia, że szarlotka lub jabłecznik są smakowite I pięknie pachną! Wybierając owoce na przygotowanie ciasta zdecyduj się na szarą renetę lub antonówkę – te odmiany mają doskonały smak i świetnie nadają się do pieczenia. Do swojego ciasta możesz dodać również płynnego miodu, cukru trzcinowego oraz soku z cytryny, dzięki temu utrzymasz lekko kwaskowaty posmak, który jest tak charakterystyczny dla jabłecznika.
Przygotowanie bezglutenowego ciasta – czy jest trudne?
Przygotowanie ciasta bez glutenu wcale nie jest kłopotliwe! Jeżeli dysponujesz odpowiednią mąką, to nie poświęcisz więcej czasu na gotowanie niż kiedy robisz ciasto z mąki pszennej. Wszystkie czynności są takie same – jabłka musisz obrać, pokroić oraz dodać wszystkie pozostałe składniki. Pamiętaj, że tylko od staranności wykonania będzie zależał efekt końcowy!