Zbilansowana dieta, a cukier

Nie od dzisiaj wiadomo, że zdrowa dieta powinna zawierać jak najwięcej wartości odżywczych i witamin. Zbilansowany jadłospis to taki, który w odpowiednich proporcjach zawiera warzywa, kasze, owoce, mięso czy nabiał. Tylko czy w tym wszystkim jest miejsce na cukry?

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że węglowodany w postaci cukru nie są szczególnie przyjazne dla naszego organizmu. Nadmiar słodyczy powoduje otyłość i może prowadzić do takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Zdrowa dieta powinna jak najbardziej ograniczać sacharozę zawartą w napojach, cukierkach czy batonikach. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego dobrze jest pomyśleć o korzyściach i wybrać na przykład gorzką czekoladę, która jest bogata w magnez. Zamiast dosładzanych soków mamy alternatywę taką jak przeciery wyprodukowane ze 100% owoców. Zbilansowana dieta nie ogranicza nam jedzenia słodkich dań. Możemy tworzyć potrawy z owoców czy gorzkiej czekolady. Przy użyciu tych składników możemy zrobić pełnowartościowe posiłki. Najważniejsze to nie przesadzać w ilości spożywanych cukrów.